Korsettets historie, fra antikken til i dag

Av alle klesplagg som finnes, har korsettet en lang og utrolig historie.

Finn ut alt om korsettets utvikling, fra antikken til i dag og under hvilke omstendigheter det ble brukt.

Korsettets fremvekst

Korsettet oppstod ved det spanske hoffet på 1500-tallet, og ble snart brukt av adelskvinner ved andre europeiske hoff. Denne typen underplagg, som ble båret mot kroppen, ga kvinner et bilde av rettskaffenhet og sjelelig fasthet. Korsett var på den tiden forbeholdt kvinner i sosieteten.

Hvordan ble et underplagg som i utgangspunktet reduserte hoftene og formet midjen, gjennom århundrene et motetilbehør som ble brukt av de fleste kvinner?

La oss ta en titt på hele korsettets kronologiske historie, fra korsettets begynnelse i antikken.

Korsettet i antikken

Vi begynner vår lange reise gjennom historien i antikken. En periode som begynner rundt 3300-3200 f.Kr.C og slutter i 476 etter det vestromerske rikets fall.

I denne epoken, hvor skriften ble oppfunnet, avslører faktisk noen kleshistorikere at den første typen korsett så dagens lys på denne tiden, i den minoiske kulturen.

Denne studien, som er basert på flere historiske dokumenter, avslører allerede eksistensen av dette stive plagget, som ble båret av prestinner og gudinner på Kreta.

I tillegg viser bilder på gammel keramikk flere kvinner og menn kledd i et slags belte, laget av lærremmer, som gjorde det mulig for dem å oppnå en veldig slank midje.

Denne
typen tidstypisk tilbehør var faktisk ment å gi kvinner den ideelle figuren, fremheve kurvene og eksponere de nakne brystene enda mer.

minoanerne ønsket absolutt å ha en smal midje, og dette ønsket var til stede allerede fra barndommen. Det er sant at både gutter og jenter hadde et belte rundt midjen fra barnsben av, et belte som kunne strammes etter hvert som de vokste, for å stoppe veksten i hoftene.

Men når de ble voksne, gikk greske kvinner over til et annet, stivere og mer forseggjort belte, kalt «zona», som de festet utenpå klærne for å forme og løfte brystene.

Dette beltet utviklet seg senere til det noen anser som den første BH-en, som ble brukt av grekerne og romerne for å skjule eller støtte brystene.

Som vi har sett, er ideen om å ha en perfekt kropp ikke av nyere dato, og det var besettelsen av å ha en drømmekropp som ga opphav til korsettet!

Middelalderens korsetter

I denne historiske epoken er det vanskelig å vite med sikkerhet om datidens kvinner brukte denne typen plagg eller ikke, da det antas at de vanligvis dekket seg til fra topp til tå på en beskjeden måte.

Kvinner brukte vanligvis tunikaer og lange kjoler, fordi deres feminine kurver rett og slett ikke var akseptert, ettersom den rådende oppfatningen var at kroppen var en synd og måtte skjules med løse, flytende klær.

Et gammelt arkiv fra 1100-tallet viser en demon iført korsett, noe som kan antyde den kulturelle blasfemien som lå i dette plagget.

Det spekuleres imidlertid i om bruken av brynjer som rustning kan ha vært forbildet for korsetter i senere århundrer, og noen eksperter mener til og med at bandasjer kan ha blitt brukt til å slanke midjen under lange, tettsittende plagg i denne perioden av historien.

På slutten av 1400-tallet ble det funnet snørte liv med slitte fronter. Det er umulig å vite sikkert om dette plagget faktisk stammer fra denne perioden, men det er ingenting i veien for at det er laget av et stoff som er forsterket med messingtråder.

Korsetter fra 1400-tallet

«Cotte», et tettsittende plagg hvis navn betyr «ved kysten», ble først brukt i Frankrike på 1400-tallet.

På denne tiden var velstående franske kvinner kjent for å ønske seg en slankere silhuett og brukte stivet linundertøy som ble strammet inn med snører foran eller bak. Undertøyet er også kjent som whalebodies, som bidro til et slankere utseende.

1400-tallet startet Agnès Sorel, elskerinnen til Karl VII av Frankrike, en trend da hun bar en kjole til det franske hoffet som eksponerte brystene hennes fullt ut.
Etter denne opptredenen var det mange franske kvinner som åpnet opp livstykkene sine for å vise brystene, og de klippet også opp kjolene sine for å vise den nakne ryggen, og dermed var korsettet født!

Korsetter fra
1500-tallet

I løpet av 1500-tallet satte den franske aristokraten Catherine de Médicis sitt preg på moten ved å forby tykke midjer på 1500-tallet.strong>forbud mot tykke midjer ved hoffet, noe som oppmuntret rike kvinner til å bruke korsett i offentligheten.

I stedet for å tilpasse klærne til kroppen, slik man hadde gjort gjennom hele middelalderen, begynte kroppen å tilpasse seg den moteriktige formen på klærne. Bodicen ble et eget undertøy og hadde et festesystem foran, etterfulgt av et panel av dekorert stoff kalt «stomacher», som skjulte snøringene.

Det var imidlertid under det spanske hoffet, i renessansen, at dette plagget virkelig ble til, hvis eneste formål var å avgrense midjen ved å gi datidens adelige kvinner en rett og elegant holdning.

Som et resultat av dette ble 1600-tallet preget av korsettets fødsel, som på den tiden besto av en tre- eller beinstang plassert vertikalt foran, kjent som en busk. Et plagg som kunne gi en flat mageform, forsterket med staver av hvalbein.

Busken ble ofte brukt ved spesielle anledninger og begivenheter, og ble noen ganger gitt som premie til en frier som var interessert i en kvinne. Selv menn bar polerte og dekorerte brystplagg for å vise frem sin rikdom.

Mange andre land utviklet sine korsetter i spansk stil. I England brukte «Tudor-korsettet» jernkorsetter for både menn og kvinner, mens Frankrike, Tyskland og Italia foretrakk en mindre stiv stil som ga en bredere hofte.

Dronning Elizabeth I skapte «det elisabethanske korsettet», inspirert av Tudor-korsettet, men med en mindre stiv midje (ved hjelp av hvalbein) og med større vekt. Korsettene
ble ofte brukt sammen med en farthingale, som holdt fast et skjørt med stiv form, slik at overkroppen fikk form som en omvendt kjegle.

Noen korsetter hadde stropper som endte i klaffer i midjen, noe som førte til at brystene ble skjøvet oppover.

Syttenhundretallskorsetter

Syttenhundretallets korsetter var hovedsakelig laget av lin og bein, med siv, bøyer eller hvalbein. Korsettene hadde alt fra høy hals til svært lav utringning.

I en tid da en fremtredende byste var ettertraktet, gjorde de det mulig å fremheve bysten og legge mer vekt på dekolletéen. Viktige skikkelser i samtiden, som dronning Mary II, Henrietta Maria og hustruen til Charles I av England, er avbildet med helt nakne bryster på mange malerier.

Eksponering av brystene ble av aristokratiet og overklassen ansett som et statussymbol og et tegn på skjønnhet. For å oppnå dette ble det noen ganger festet ermer til antrekket, og snøringen ble et svært dekorativt trekk ved dette antrekket.

I
mellomtiden hadde korsettet utviklet seg til å bli et stoffmieder som var montert på et kraftig utbenet fôr. Foran hadde korsettet en lang, spiss busk, den nedre kanten var lappet, og det ble snørt sammen bak. I disse opptegnelsene nevnes det helseproblemer for unge jenter som begynte å stramme inn korsettene for å holde tritt med moten.

Korsetter på 1700-tallet

1700-tallet fikk
korsettet
en enda mer restriktiv form
. I løpet av denne tiden ble korsettet laget av et stivt materiale, der rader ble sydd tett inn i omsluttende materialer som hvalbein , stokk eller hamp.

Designet i seg selv var langtaljet og beskåret med smal rygg, bred front og skulderstropper; de mest fasjonable stagene trakk skuldrene bakover til skulderbladene nesten berørte hverandre.

Den resulterende silhuetten, med skuldrene kastet bakover, en veldig oppreist holdning og et høyt, fyldig bryst, gir oss datidens trender.

1700-tallets korsetter inkluderte ofte ben, dannet ved å lage kutt fra underkanten til linningen som spredte seg over kroppen, noe som ga hoftene mer plass og komfort.

I tillegg var de ofte rikt dekorert, med fint sydde tunneler for utbening, kostbar silkebrokade og gulldekorasjoner!

Korsetter fra
1800-tallet

Korsettene fra
begynnelsen av 1800-tallet var lange, myke og hadde en mer naturlig form som gjenspeilte datidens mote med lange, flagrende kjoler i fin silke og chiffong.

Disse hvalbeinskjolene var laget av sateng, bomull, silke eller lin, og inneholdt et minimum av stoff, da de ble støttet av quilting/snor og hvalbein. Kjolene var
laget av elfenben, hvalbein, stål eller tre, og kvinnene fikk dem ofte i gave av mannen, ledsaget av kjærlighetsdikt og håndskårne bilder.


midten av 1800-tallet ble det populært med kraftige, stive korsetter med stramme snører for å oppnå en smal midje. Korsettene begynte å bli mer figursydde, og skjørtene ble fyldige, klokkeformede, noe som skapte en illusjon av en mindre midje.

1860-tallet var det ikke uvanlig at korsettene hadde opptil 60 hvalbein, noen så mange som 100. En viktig nyvinning i 1800-tallets korsetter var innføringen av den fremre bindebussen i 1848. Dette gjorde det mulig for kvinner å være selvstendige og enkelt ta på seg korsettet på egen hånd.

Den nye busken var svakt buet for å følge kroppens naturlige holdning og linjer, noe som ga bedre komfort enn den stive busken som var populær ved århundreskiftet.

Den edvardianske epokens korsetter (1904-1911)


denne tiden endret kvinnens idealform seg, og det var derfor nødvendig med en omfattende redesign av korsettene. Små midjer var fortsatt populære, men den fasjonable silhuetten hadde endret seg.

Korsettene tvang skuldrene oppover og dannet en lang, skrånende byste som endte i en grasiøs kurve over hoftene, noe som skapte det berømte «Gibson Girl«-utseendet.

Kroppsformen som ble skapt, ble kalt S-Bend, fordi kurvene i en kvinnes figur lignet kurvene i bokstaven S.

I motsetning
til viktoriatidens buede byste, som begynte å bli sett på som usunn, skadet ikke den nye rette busken noen av kvinnens indre organer, og ga henne bare en mer oppreist holdning.

Den rette busken innebar at stoffet i korsettene var skåret på skrå og hadde diagonale sømmer for å tvinge overkroppen til å stå rett opp mot busken.

Edwardianske korsetter ble fortsatt laget av tradisjonelle korsettstoffer som coutil, denim, sateng og batist, men silke ble mer populært etter hvert som korsettene begynte å bli sett på mer som undertøy enn som et nytteplagg.

En videreutvikling av dette plagget som kunne pyntes med bånd og sløyfer, brede blonder og dekorativ tannsilke.

Underbustkorsetter fra 1912 til 1919

I disse årene, som ligger nær vår egen tid, var underbustkorsettens funksjon ikke lenger å komprimere midjen for å fremheve bysten, men å minimere magen og hoftene.

Man ønsket et høyt og tungt utseende, og kvinnene ville at bysten skulle fremheves og at resten av overkroppen skulle være på samme linje.

For å oppnå dette gikk denne typen plagg ikke lenger opp for å støtte brystene, men endte like under bysten, noe som ga den navnet korsett Underbust.

For å redusere de negative effektene av denne midjekorsetten, måtte dens naturlige plassering på kroppen justeres slik at den satt rett over nedre del av brystkassen, slik at ekstrem innsnevring ble umulig.

Derfor måtte korsettmakerne, da de skapte disse nye modellene, designe modeller med et lengre og rettere snitt enn forgjengerne.

Strømpebåndskorsettets utseende på 1920-tallet

På grunn
av mangelen på forsyninger etter krigen begynte kvinnemoten å utvikle seg i retning av enklere linjer. Fyldigere former, med en rett silhuett fra skulder til nederkant, ble normen.

Mens kjoler i flapper-stil ga større bevegelsesfrihet, var det behov for en ny korsettstil. For å oppnå tidens ønskede gutteaktige utseende ble noen modeller designet for å slanke hoftene så mye som mulig, og ble båret under bysten til midt på låret.

Som et resultat av dette kom korsettet med strømpebånd på 1920-tallet, slik at det kunne festes direkte på strømpene.
Det var på denne tiden at et stort antall korsettvarianter og -stiler så dagens lys, for eksempel hoftekorsetter og sportskorsetter.

Korsettets utvikling under andre verdenskrig

På 1930-tallet dukket det opp litt mer figursydde silhuetter. Plaggene fortsatte å ha fall og ble ofte sydd med skråsømmer og bredere sømmer, og de ble utstyrt med gorgetter, skåler og plisseringer.

Korsettene fortsatte å være midt på låret, men begynte å inkludere integrerte BH-er og utviklet seg til å bli et enkelt basisplagg. Disse heldekkende modellene hadde vanligvis knytebånd i siden og skjulte indre belter eller linninger med kraftige ben. Stoffene som ble
brukt var blant annet coutil, rayon, bomull, vevd elastikk og bomullsdekket gummi.

Da den andre verdenskrig ble erklært i 1939, ble moteindustrien sterkt påvirket av stoffkutt. De luksuriøse stoffene som
hadde vært
brukt i tidligere århundrer, var nå vanskelige å få tak i.

Menneskene ble tvunget til å klare seg med det de hadde, vel vitende om at glidelåser var forbudt og at krok- og øyefester var begrenset, så korsetter ble til blonder og stretchstoff.

Da krigen tok slutt i 1945, var det tid for et friskt pust etter mange år uten. Selv om rasjoneringen fortsatte i de fleste land, klarte Christian Dior i 1947 å revolusjonere moten ved å lansere sin New Look-kolleksjon i Paris.

Kolleksjonen ble en enorm suksess og skulle bli kopiert over hele verden. Kolleksjonen ble en stor suksess og skulle bli kopiert over hele verden. De vide linningene, de innsnevrede midjene og den feminine designen sto i sterk kontrast til krigsmotenes nøysomme snitt og finish.

Korsettene på 1950-tallet

1950-tallet ble det plassert strategiske paneler i plagget for å jevne ut magen og gi en flat linje og en flat rumpe, slik at brystene skilte seg ut fra resten av silhuetten.

Mens fremskrittene innen tekstilproduksjon gjorde at elastiske materialer kunne strekke seg i mer enn én retning, noe som gjorde at plaggene kunne sitte tett uten utbening. Spisse bryster fikk man ved å bruke sirkelsydde BH-er.

I tillegg til det estetiske aspektet ved å bruke belte, ble kvinner advart mot farene ved ikke å bruke belte etter fødselen. De som ikke brukte belte, ble ansett for å ha liten selvrespekt.

Korsettet på 1980-tallet

80-tallet var en relativt velstående tid for verden. Designerne hadde stor frihet etter hvert som kjendiser og modeller dukket opp med designernavn.


80-tallet kom korsettet tilbake, men denne gangen som en del av yttertøydesignet, båret av popkulturelle ikoner som Madonna, som hadde på seg et korsettdesign fra Jean Paul Gaultier på sine mange liveopptredener.

90-tallet ble kontrolltruser introdusert for publikum, som i likhet med korsetter ble brukt for å slanke figuren, og som skulle eliminere synlige truselinjer under tettsittende klær.

Selv om noen store forhandlere fortsatt har modeller i butikkene sine, valgte de
fleste kvinner ‍ å bruke komfortabelt undertøy.

2023: Fremveksten
av nye korsetter

I 2023 dukket det endelig opp en ny type korsett til stor glede for unge kvinner. Den har blitt en uunnværlig del av garderoben. Den kan brukes på forskjellige måter og med forskjellige stiler. Den gir et veldig forførende, men fremfor alt elegant utseende. Du finner disse nye korsettmodellene for kvinner i nettbutikken Maison du Corset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *